Popoln vodič: Vse kar morate vedeti o brisalcih za avte!

Brisalci za avto, avto brisalci, “šajbenbrišerji” in druge sopomenke vse označujejo enega izmed najbolj enostavnih, a hkrati najbolj pomembnih varnostnih sistemov vašega avtomobila. Prav ste prebrali, varnostni sistem. V primeru dežja, megle ali snega so dobri brisalci ključnega pomena za varno in udobno vožnjo. Medtem ko s slabimi brisalci lahko shajamo v sončnem vremenu, je zgodba povsem drugačna ko je naše vetrobransko steklo mokro ali zasneženo.

Kljub cenovni ugodnosti dobrih brisalcev za avto pa njihovo vzdrževanje in menjavo zanemarja velik odstotek ljudi. Je vredno ogrožati lastno varnost in varnost drugih v prometu zaradi zanemarljivega stroška menjave? Vsekakor ne! V kolikor se strinjate, vabljeni k nadaljnjem branju.

Kateri so ključni sestavni deli brisalcev za avte?

Brisalci na sodobnih avtomobilih so v osnovi sestavljeni iz treh ključnih komponent: motorja brisalcev, rok brisalcev ter metlic brisalcev. Elektro motor brisalcev poskrbi za premikanje rok in metlic brisalcev po površini vetrobranskega stekla, roke brisalcev poskrbijo za ustrezen pritisk metlic brisalcev na površino vetrobranskega stekla, same metlice pa poskrbijo za učinkovito odstranjevanje vodnih kapljic ter umazanije.

Metlice brisalcev so komponenta, ki zahteva redno vzdrževanje oz. ustrezno uporabo in menjavo. Čas za menjavo metlic brisalcev nastopi ko se guma na metlici poškoduje ali zaradi izpostavljenosti vremenskim vplivom otrdi. Poškodovana ali trda guma na metlici brisalca slabo opravlja svoje delo in našem vetrobranskem steklu celo škodi.

 

Kako prepoznamo znake izrabljenih avto brisalcev?

V kolikor je čas za menjavo brisalcev, so simptomi vidni in slišni. Najdete jih direktno pred vami, na vetrobranskem steklu. Najbolj pogosti znaki izrabljenih brisalcev so naslednji:

● Škripanje, cviljenje in glasno delovanje
● Puščanje sledi, lise in neočiščene površine
● Preskakovanje in vibriranje
● Slabo odstranjevanje umazanije in puščanje madežev

V kolikor prepoznavate katere od naštetih znakov izrabljenih brisalcev, je čas za menjavo. Z menjavo ne odlašajte saj lahko trda in poškodovana guma metlice brisalcev povzroči trajno škodo vašem vetrobranskem steklu v obliki mikro zarez. Cikel menjave brisalcev zavisi od pogostosti uporabe, načina uporabe in vremenskih pogojev. Načeloma pa priporočamo, da stanje vaših brisalcev preverjate na letni ravni in jih ob potrebi tudi zamenjate.

uniceni brisalci

 

Izrabljeni brisalci predstavljajo nevarnost v prometu

V kolikor vaši brisalci škripajo, puščajo sledi, preskakujejo ali slabo odstranjujejo umazanijo, je pod vprašajem tudi vaša varnost in varnost ostalih v prometu. Glasni in preskakajoči brisalci vam zmanjšujejo pozornost, ki bi jo sicer namenili dogajanju na cesti. Najbolj nevarni pa so brisalci, ki puščajo sledi in s tem ne omogočajo nemotenega pogleda na cesto. V sledeh, ki jih puščajo za seboj se nam poveča tudi bleščanje nasproti vozečih vozil ali pa zadnjih luči vozila pred nami.

Pomembno je vedeti, da vsaka stvar, ki onemogoča jasen pogled na cesto predstavlja nevarnost za prometno nesrečo s spregledanim vozilom, kolesarjem ali celo pešcem.

Kako izbrati prave brisalce za vaš avto?

Upamo, da vas nismo do sedaj že popolnoma prestrašili z dejstvi o nevarnosti slabih brisalcev. Dobra novice je, da je izbrati in namestiti nove brisalce povsem enostavno. Z našo pomočjo pa še nikoli lažje.

Izberite prave brisalce za vaše potrebe

Ker verjamemo, da je včasih izmed ponudbe brisalcev težko izbrati tiste prave, smo za vas pripravili kratek vodič zasnovan na podlagi testov združenj AMZS in ADAC ter priporočila naših prodajnih svetovalcev. Za nobene avtomobilske brisalce iz naše ponudbe ne moremo trditi, da so slabi. Vseeno pa je res, da so nekateri brisalci prilagojeni za zahtevnejše uporabnike, ki so na cestah pogosteje in ne glede na vremenske pogoje.

Razlike med cenejšimi in dražjimi brisalci za avte

Po zadnjih testih nacionalne avtomobilske zveze AMZS in nemške zveze ADAC so se najbolje obnesli brisalci Bosch Aerotwin. Razlog za to je njihova ploska zasnova iz dvojne zmesi mehke gume v kombinaciji z grafitnim premazom. Z aerodinamično obliko, vgrajenim spojlerjem in asimetričnimi kanali vzdolž brisalca, poskrbijo za optimalen kontakt z vetrobranskim steklom ter posledično tudi za optimalno čiščenje vetrobranskega stekla.

 

Zasnova
Zasnova cenejših brisalcev je več členkasta. V primerjavi s ploskimi brisalci kot je Bosch Aerotwin je njihovo delovanje bistveno slabše in povsem neprimerljivo z rezultati čiščenja ploskih brisalcev. To je bilo ugotovljeno tako na testiranju s strani nemške avtomobilske zveze ADAC kot tudi pri slovenski AMZS. Ploščato zasnovani brisalci se zahvaljujoč aerodinamični obliki boljše obnesejo pri visokih hitrostih. Njihova oblika in zasnova poskrbi tudi za bolj enakomeren pritisk na vetrobransko steklo ter tišje delovanje.

Kvaliteta gume metlice
Eden izmed glavnih faktorjev, ki razlikuje dobre brisalce od slabih, je razlika v sami kvaliteti gume metlice brisalca. Tako kot pnevmatike, je tudi guma brisalca konstantno pod vplivom vremenskih pogojev. V testih AMZS in ADAC so vse brisalce izpostavili tako nizkim temperaturam (-10°C) kot tudi visokim temperaturam (20°C). Na testu nemške avtomobilske zveze ADAC so vse brisalce izpostavili še vplivu UV žarkov, ki simulirajo škodljiv vpliv sončne svetlobe na življensko dobo gume metlice brisalca.
Po 150,000 čiščenjih so bile ugotovitve jasne, malo denarja, slabo brisanje. Ponovno so se najbolje obnesli brisalci priznanih blagovnih znamk kot je Bosch in SWF.

Prilagajanje ter montaža
Cenejši brisalci pogosto niso povsem kompatibilni s prvovgradnimi rokami brisalcev vašega vozila. Kljub temu, da z ustreznim priključkom cenejši brisalec lahko namestite na vaše vozilo, še vedno obstaja velika možnost, da je višina priključka nepravilna. To se odraža v slabši kakovosti brisanja. Brisalci visoke kakovosti kot so Bosch Aerotwin ponujajo popolno prileganje, enostavno namestitev in optimalen nadomestek za vaše prvovgradne brisalce. Zaradi njihovega odličnega delovanja so brisalci Bosch Aerotwin tudi tovarniška izbira mnogih proizvajalcev vozil. V testu AMZS so ugotovili, da so metlice s ploščato zasnovo v povprečju lažje za namestitev kot metlice s klasično več členkasto zasnovo.

Najboljši brisalci za avto v letu 2021

Če povzamemo ugotovitve testov združenj ADAC in AMZS moramo pri nakupu brisalcev iskati naslednje karakteristike:

● Tiho in učinkovito delovanje pri vseh hitrostih, tudi na avtocesti
● Pravilna višina metlice, ki zagotavlja optimalen in enakomeren pritisk na vetrobransko steklo
● Ploska zasnova, ki je na podlagi testov bistveno boljša od brisalcev s klasično zasnovo
● Kvalitetna zmes gume na metlici ki poskrbi za optimalno delovanje in dolgo življensko dobo brisalca
● Enostavna montaža za katero ne potrebujemo pomoč prijatelja ali mehanika

Na podlagi zgornjih ugotovitev in rezultatov testov, so nedvomno najboljši brisalci na trgu Bosch Aerotwin Multi-Clip. Kljub temu, da se jim na testih ADAC in AMZS približa tudi model Bosch TwinSpoiler (s klasično zasnovo!) ter SWF VisioFlex, je model Aerotwin požel lovoriko na večini ocenjenih kategorijah.

Priporočilo naših prodajnih svetovalcev

Ko kupujete brisalce za avto imejte v mislih naslednja dejstva:

1. Brisalce menjamo zgolj enkrat letno ali manjkrat
2. Brisalci so ključnega pomena za vašo varnost in varnost drugih v prometu
3. Strošek menjave brisalcev je zanemarljiv v primerjavi z njihovo pomembnostjo
4. Razlika v ceni med dobrimi in slabimi brisalci je na letni ravni zanemarljiva

Če imamo v mislih ta dejstva potem je izbira brisalcev enostavna. V primerjavi s cenejšimi brisalci so v povprečju lahko kvalitetni brisalci kot so Bosch Aerotwin dražji zgolj za 10-15 eur. Njihovo delovanje in njihova življenjska doba pa to cenovno razliko opraviči že ob prvi uporabi. V kolikor vzamete v obzir, da brisalcev ob pravilni uporabi in vzdrževanju ne boste menjavali ravno na mesečni ravni, pa je cenovna razlika resnično zanemarljiva.

Naše priporočilo je, da vedno kupujete brisalce najvišje kakovosti. Ko so cenovne razlike tako majhne in vpliv na varnost in udobje vožnje tako velik, je povsem nesmiselno posegati po izdelkih nižje kakovosti.

Članek: Razlike v kakovosti in ceni brisalcev – naše mnenje.

Do pravih brisalcev za vaš avto le z nekaj kliki!

Ko kupujete brisalce, morate izbrati brisalce prave dolžine in ustreznimi priključki za vašo znamko, model in letnik vozila. Sliši se kar težavno kajne? Brez skrbi, obstaja lažji način.

V našem interaktivnem iskalniku le z nekaj kliki izberete znamko vozila, model vašega vozila in njegov letnik. V rezultatih iskanja bodo prikazani zgolj kvalitetni brisalci, ki se popolnoma prilegajo vašem vozilu in bodo popoln nadomestek prvovgradnje ali zamenjava za dosedanje brisalce. Ko izberete želene brisalce, varno opravite nakup in kmalu zopet uživate v čistem vetrobranskem steklu. Enostavno!

Ko brisalce prejmete na dom, je čas za menjavo. Postopek je enostaven in hiter. Da bi vam delo olajšali smo pripravili prispevek z video in foto prikazom menjave. Kliknite tukaj.

Pravilno vzdrževanje brisalcev

Ko namestite vaše nove brisalce, vam je zagotovo v interesu podaljšati njihovo življenjsko dobo. Resnica je, da brisalci ne potrebujejo kompleksnega vzdrževanja, je pa pomembno, da se izognete nepravilnem ravnanju z brisalci.

Napake pri uporabi in čiščenju brisalcev

Brisalci za avte niso čistilci grobe in trdovratne umazanije
Brisalec za avto je v kombinaciji z vetrobransko tekočino odlično orodje za čiščenje vetrobranskega stekla med vožnjo. V kolikor pa se na vašem avtu nabirajo smola, drobci peska in ptičji iztrebki pa je priporočljivo, da vetrobransko steklo umijete ročno. Guma na metlici brisalca je občutljiva na poškodbe in ni namenjena drgnjenju grobe in lepljive umazanije.

● Brisalci niso namenjeni odstranjevanju leda
V zimskim razmerah smo lastniki avtomobilov pogosto “leni”. Namesto, da bi ročno odstranili vso poledenelo površino vetrobranskega stekla, to nalogo prepustimo brisalcu. Poledenela površina in robovi ledu so grobi. Ob prehajanju metlice prek poledenele površine si nenamenoma uničujemo brisalce. Kadar je pričakovana poledica, dvignite roke brisalcev in poskrbite, da ne poledenijo.

Brisalce ne čistimo z visokotlačnim čistilcem in močnimi čistili
Guma na metlici brisalca je natančno oblikovan in z grafitom premazan inštrument. Grafitni premaz poskrbi za daljšo življenjsko dobo in nežno ter učinkovito brisanje. V kolikor z visokotlačnim čistilcem ciljamo direktno na naše metlice, se zlahka poškoduje grafitni premaz in guma metlice. Enako velja za močna kemična čistila. Gumo na metlici brisalca vedno čistimo le z nežno vlažno krpo!

Zanemarjanje uničenih in umazanih brisalcev
V kolikor med vožnjo opazite, da vaši brisalci s seboj nosijo veliko umazanije, je priporočljivo, da jih med naslednjim postankom nežno obrišete. Nesnaga na brisalcih lahko pušča očem nevidne mikro zareze na vetrobranskem steklu. Enak uničujoč učinek ima lahko dolgotrajna uporaba izrabljenih brisalcev. Menjava brisalcev je bistveno ugodnejša kot menjava poškodovanega vetrobranskega stekla.

Pogosto zastavljena vprašanja

Za konec našega vodiča za izbiro, nakup in vzdrževanje brisalcev smo pripravili nekaj odgovorov na najbolj pogosta vprašanja naših kupcev.

1. Kako vem katero velikost brisalcev izbrati za moje vozilo?
Pravilna dolžina brisalcev za vaše vozilo je navedena v navodilih za uporabo vašega vozilo. V kolikor navodil nimate, lahko metlice brisalcev za avto izmerite ročno. Najlažji način pa je uporaba našega interaktivnega iskalnika za brisalce. V njem vnesete podatke o svojem vozilu in prikažejo se vam zgolj brisalci, ki so zagotovo primerni za vaše vozilo.

2. Ali lahko brisalce zamenjam sam/a?
Seveda! Menjava brisalcev je sila enostavna in za njo ne potrebujete obiskati mehanika. Za vas smo pripravili prispevek, ki s pomočjo videa in slik enostavno prikaže postopek menjave.

3. Kdaj in kako pogosto moram zamenjati brisalce?
Nihče vam ne more podati točnega odgovora na to vprašanje. Življenjska doba brisalcev je odvisna od pogostosti uporabe, vremenskih pogojev ter načina uporabe brisalcev. V kolikor pogosto vozite v dežju in snegu je priporočljiv pregled in menjava brisalcev vsako leto. Načeloma pa lahko kvalitetni brisalci na avtomobilu preživijo tudi dve leti.

4. Ali lahko zamenjam zadnji brisalec mojega vozila?
Seveda! Vidljivost skozi zadnje okno je prav tako pomembna kot vidljivost spredaj. V kolikor opazite slabše delovanje zadnjega brisalca je čas za menjavo, najdete jih tukaj.

5. Ali so kvalitetni brisalci kot so Bosch Aerotwin res vredni razlike v ceni?
Definitivno. Naš glavni cilj je vaša varnost in varnost ostalih v prometu. V kolikor ne zaupate nam, zaupajte neodvisnim testom nemške avtomobilske zveze ADAC in slovenske avtomobilske zveze AMZS.

TOP 3 NASVETI O AVTO BRISALCIH:

Brisalci Bosch Aerotwin – Nesporni kralj

3 koraki – kako pravilno pritrditi brisalce!

Cenovna primerjava: Je varčevanje pri nakupu brisalcev smiselno?

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Poišči ustrezne brisalce